TAXUS baccata

Van aanschaf tot bonsai.

Ik kom nog wel eens bij een tuincentrum of kwekerij, en meestal blijft er wel een boom of struik aan mijn vingers plakken, waarvan ik denk dat er wel iets van een bonsai van te maken is.

Zo ook met deze boom. In 1997 is hij aangeschaft en in dat jaar opgepot in een plastic pot met een goed doorlatend grondmengsel, om de wortelgroei te bevorderen.

In 2002 is de plant opgepot, en een jaar later is de boom flink teruggesnoeid om met de nieuwe groei een pre-bonsai te maken.

In de jaren daarna is de boom goed gegroeid, diverse keren bedraad en ook verpot. Toch vond ik het resultaat niet helemaal bevredigend. Soms wordt je blind voor je eigen boom, omdat je hem iedere dag ziet. Suggesties om de boom helemaal te restylen zag ik niet zitten. (een cascade vormen met alleen de eerste tak als uitgangspunt). De boom is toen in 2015 in een grote plastic pot gezet om eens een keer goed door te laten groeien, om te zien of er na een aantal jaren misschien een andere stijl in zat.

In april 2016 was Philip Haesen uit België te gast op onze vereniging. Zijn opdracht was om een voor hem onbekende boom om te vormen tot een bonsai. Uit de beschikbaar gestelde bomen, werd mijn boom gekozen, en in een morgen tijd heeft hij deze taxus omgevormd tot een taxus in geleerdestijl.

Je ziet dat ik op de goede weg was, echter de boom die ik had gevormd, zat te vol met loof, en de eerste takken zaten te laag.

De boom is later opgepot in een kleine schaal, en ziet er veel beter uit.

Dus als je een probleem met je boom hebt, vraag eens aan een mentor in de vereniging, of hij een oplossing heeft. Er zullen zeker goede ideeën zijn om je boom te verbeteren, soms maar met een kleine ingreep.

Hieronder de boom door de jaren heen, en zoals hij nu is.