LEDENBIJEENKOMST 12 MAART 2023

Op de gezellige en drukbezochte bijeenkomst, met als thema VERPOTTEN, trapte onze secretaris af met een overzicht van alle activiteit, in het jubileum jaar, naast de reguliere zondagmorgenbijeenkomsten. Let op: voor verschillende activiteiten is opgave om deel te nemen vereist. Natuurlijk verheugen we ons op het jubileum uitje naar Bonn, onze secretaris verklapte nog, dat alle deelnemers aan de reis na afloop getrakteerd worden op een diner. Het versterkt ons verenigingsgevoel als alle leden een aandeel leveren aan de overige extra activiteiten. Hans Peeten nam ons allemaal mee in een duidelijke uitleg, waarin de basisprincipes van het VERPOTTEN of OMPOTTEN, achtereenvolgens werden behandeld. Enkele tips van Hans:

  • Hoe kunnen we onze boom vastzetten in de schaal of pot wanneer de wortelvoet hiervoor geen mogelijkheden biedt;
  • Hoe we kunnen constateren of er sprake is van wortelrot;
  • Dat we op moeten letten bij het toepassen van tuinaarde of potgrond, op de samenstelling ervan. Kokosvezels is voor Bonsaïsten uit den boze;
  • Eerste 6 weken na het verpotten geen voeding geven;
  • Om de wortelgroei te bevorderen is het toevoegen van een beetje spagnum ideaal. Voor de meest voorkomende bonsaibomen heeft Hans een kalender overzicht gemaakt waarin wordt aangegeven wanneer de ideale periode voor verpotten/wortelsnoei, snoeien en vormsnoei/bedraden is aangebroken.

Mocht je interesse hebben, stuur Hans even een E-mailtje Als laatste had Hans nog een verrassing bij zich voor enkele leden. Zakjes roze en witte bloembollen Rhodohypoxis afkomstig uit noord Afrika. Diegene die een zakje hebben bemachtigd, kunnen bij een juiste verzorging, prima uitgelegd door Hans, volgend jaar ook zakjes roze of witte “Rhodohypoxis” uitdelen aan onze leden. Onder het genot van koffie of thee zijn de meeste hierna begonnen met het verpotten. Andere vaak meer geroutineerde leden hielpen waar ze konden, met de activiteiten en/of advies. Twee geroutineerde leden hebben onze, nog aanwezige, twee verenigingsbomen verpot in zeer fraaie nieuwe rechthoekige bakjes.

Tekst :Rob Broens (Penningmeester)

Foto’s :Saakje Brinkhaus (Webmaster)